Канткенде тамакка ууланбайбыз? Министрликтен 11 кеңеш

Жазылуу
Негизгиси колдун, суунун жана тамак-аштын тазалыгына көңүл буруңуз.

БИШКЕК, 31-июл. — Sputnik. Саламаттык сактоо министрлигинин маалыматына караганда, тамак-ашка уулангандардын саны жай мезгилинде көбөйөт.

Ооруларды алдын алуу жана мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаменти ууланууну алдын алуу боюнча 11 кеңеш айтты.

— Тез бузулуп кетчү азык-түлүктөрдү муздаткычы бар дүкөндөрдөн гана сатып алыңыз. Мындай тамак-ашка сүт, эт жана кондитердик азыктар кирет.

— Тез бузулуп кетчү азыктарды сатып алып жатканда, колдонуу мөөнөтүн караңыз.

— Эрип кайра тоңдурулганы билинип турган азык-түлүктөрдөн оолак болуңуз.

— Шаурма менен бургерден тышкары ичине эт, сыр, жер-жемиштер салынып жасалган токочторду абайлып жеңиз. Сиз алганга чейин аларга кошулган азык-түлүк кантип сакталганын билбейсиз да.

— Эт, балык, жумуртка, сүт сыяктуу чийки азыктарды жакшылап кайнатып туруп колдонуңуз. Муздаткыч болбосо, жаныңызга узак убакытка алып жүрбөңүз.

— Муздаткычта бышкан тамак менен чийкилерди өз-өзүнчө кармаңыз. Бышкандарын оозу бекем жабылган идиште сактоо туура.

— Тез бузула турган азык-түлүктү жылуу жерде эки сааттан ашык кармоого болбойт.

— Сатып келген жер-жемиштерди алгач муздак сууга жууп туруп, акырында кайнак суу менен бир чайкап коюңуз. Өзгөчө үйдө кичине балдар болсо бул шарттарды кынтыксыз аткаруу керек.

— Уунаа жолунун жээгинде сатып аткан жер-жемиштерге жолобой эле коюңуз. Мындан тышкары, кесилген коон менен дарбызды албаңыз.

— Чийки суу ичпеңиз.

— Дааратканадан чыкканда жана тамакты кармаар алдында сөзсүз колду жууңуз.

Жаңылыктар түрмөгү
0