Абулгазиев: үйдө союлган малдын эти базарга киргизилбеши керек

© Sputnik / Табылды КадырбековКой сойгон касапчы. Архивдик сүрөт
Кой сойгон касапчы. Архивдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Атка минер бул ар бир райондо бирден мал союучу цех болуп, азык-түлүктүн сапатын көтөрүп, калктын ден-соолугуна кам көрүү максатында жасала турганын белгиледи.

БИШКЕК, 29-сен. — Sputnik. Үйдө союлган малдын эти базарларга киргизилбеши керек. Бул тууралуу биринчи вице-премьер Мухамметкалый Абугазиев ветеринардык жана фитосанитардык коопсуздук боюнча мамлекеттик инспекциянын автоматташтырылган маалыматтык системасын ишке ашыруу тууралуу жыйынында билдирди.

Павильон по продаже мяса в одном из рынков города Ош - Sputnik Кыргызстан
Ошто эттин баасын 280 сомдон өйдө көтөргөндөргө чара көрүлмөй болду
Өкмөттүн маалымат кызматынын айтымында, жыйында адистер республика боюнча бардык мал-жандыктар тууралуу маалыматты бирдиктүү системага киргизип, аны борборлоштурулган реестр аркылуу көзөмөлдөп туруу программасынын бет ачарын сунуштады. 

Абулгазиев ар бир райондун администрация башчыларын чакырып, аймактарда элди айыл-чарба тармагын жакшыртууга, түшүмдү мол алуудагы жаңы ыкмаларды жана мал багуудагы асыл тукумдуулукту арттырып, заманбап ыкмаларды өздөштүрүүнү үйрөтүү керектигин эскертти. 

"Өлкөдө калктын 65 пайызы айыл жергесинде жашаса, анын 70-80 пайызы мал багып, талаачылык менен эмгектенет. Биздеги эң чоң көйгөй — айыл-чарба тармагында сапаттуулукту көтөрө албай жатабыз. Ошондуктан өкмөт башчынын демилгеси менен бардык аймактарда кооперативдерди уюштуруп, заманбап ыкмалар тууралуу билим алып, сандан сапатка өтүүгө убакыт келди", — деди атка минер. 

Уй. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жалал-Абадда 390 миң сомдук мал уурдагандар кармалды
Учурда республика боюнча 5,6 миллиондон ашык майда жана 1,5 миллиондон ашык бодо мал болгону менен алардын эт жана сүт багытындагы пайдалуулугу аз болууда. 

Иш-чаранын соңунда Абулгазиев Ветеринардык жана фитосанитардык коопсуздук боюнча мамлекеттик инспекциясына, ар бир районго мал союучу цехтерди ачууга канча каражат жана убакыт кетерин эсептеп чыгуу жана аны ишке ашыруу мүмкүнчүлүктөрүн тез арада карап чыгуу тапшырмасын берди. 

Кыргызстанда күнүнө киши башына канча эт-сүт өндүрүлүп, канча күрмө тигилерин Sputnik Кыргызстан материалынан окуңуз>>

Жаңылыктар түрмөгү
0