Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Марсбек уулу: Европада бир уй берген сүттү биз 4-5 уйдан алабыз

© Sputnik / Асель СыдыковаАйыл, токой жана суу чарба министринин орун басары Илич Марсбек уулу
Айыл, токой жана суу чарба министринин орун басары Илич Марсбек уулу - Sputnik Кыргызстан, 1920, 16.05.2021
Жазылуу
Айыл, токой жана суу чарба министринин орун басары Илич Марсбек уулу өлкөдө соңку 30 жылдын ичинде малдын асылдуулугу абдан начарлап кеткенин белгиледи.
Европада бир уй берген сүттү биз төрт-беш уйдан алабыз. Бул тууралуу Илич Марсбек уулу Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.
Марсбек уулу: Европада бир уй берген сүттү биз 4-5 уйдан алабыз
Анын айтымында, малдын сапатына эмес санына маани берүү жайыттардын деградация болуусуна себеп болду.
"Союз тараган учурда ири мүйүздүү малдын саны 1 миллион 200 миңдин тегерегинде болгон. Мунун беш пайызы асыл тукум, 95 пайызы асылдандырылган мал болчу. Учурда малдын жалпы саны өсүп, 1 миллион 715 миң башка жетти. Бирок анын 0,8 пайызы гана асыл тукум. Майда жандыктарда деле ушул көрүнүш. Алсак 90-жылдары 5,5 пайыз асыл тукум болсо, 94,5 пайызы асыл тукум курамы менен болгон. Башкача айтканда, аралаш десек болот. Бүгүнкү күндө кой, эчкинин бир пайызы гана асыл тукум болуп саналат. Жылкыны ала турган болсок, болжол менен ушул эле көрсөткүч. Союз таркаган учурда бир уй жылына үч миң литр сүт берсе, бүгүнкү күндө эки миң литрдей сүт алынат. Дүйнөлүк стандартта бул көрсөткүч 6000 литр. Европада 8 000 литрге жеткиришти. Башкача айтканда, Европада бир уй берген сүттү биз 4-5 уйдан алабыз. Бул малдын саны кыйла өскөнү менен сапаты бир топ начарлап кеткенин билдирет. Натыйжада жайыттар жетишсиз болуп, деградация боло баштады. Азык-түлүк коопсуздугун камсыздоо, экспортту көбөйтүү үчүн малды асылдандыруу жаатында иш алып баруу зарыл. Ошондуктан өлкөнүн ар бир аймагынын климат шартына ыңгайлуу тукумдарды фермерлерге сунуштап, ошол багытта иш алып баргандарга колдоону күчөтүү мерчемделүүдө", — деди Марсбек уулу.
Ошондой эле ал бул багытта окумуштуулар изилдөөлөрдү жүргүзүп, өз сунуштарын бергенин кошумчалады.
Подкасттын толук версиясын видеодон көрүңүз:
Жаңылыктар түрмөгү
0