Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан
Радио

Дарыгер Уезбаев ооз ачарда кандай азыктарды жеген пайдалуу экенин айтты

© Sputnik / Асель СыдыковаРеспубликалык ден соолукту чыңдоо жана массалык коммуникация борборунун жугуштуу ооруларды алдын алуу бөлүмүнүн башчысы Сагынбек Уезбаев. Архив
Республикалык ден соолукту чыңдоо жана массалык коммуникация борборунун жугуштуу ооруларды алдын алуу бөлүмүнүн башчысы Сагынбек Уезбаев. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Республикалык ден соолукту чыңдоо жана массалык коммуникация борборунун жугуштуу ооруларды алдын алуу бөлүмүнүн башчысы Сагынбек Уезбаев орозодо кантип туура тамактануу керектигин айтты.
Дарыгер Уезбаев ооз ачарда кандай азыктарды жеген пайдалуу экенин айтты

Адам 15-17 саатка чейин ачка жүрсө, организм уулуу заттардан тазаланат. Бирок ачка жүрүп, анан дароо күчтүү, оор тамактанууга болбойт. Бул тууралуу Сагынбек Уезбаев Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.

Анын айтымында, орозонун ден соолукка пайдалуу экени окумуштуулар тарабынан тастыкталып келүүдө.

"Ачка жүрүүнүн пайдасы тууралуу илимий аныктамалар бар. Муну исламды изилдеген окумуштуулар эле эмес, батыштын илимпоздору деле айтып келишүүдө. Адам 15-17 саатка чейин ачка жүрө турган болсо, организм уу заттардан тазаланат. Демек орозо ден соолукка пайдалуу. Болгону ал учурда ошого шайкеш тамактануу зарыл. Маселен, ачка жүрүп, анан дароо күчтүү, оор тамактарды жегенде ден соолукка залалын тийгизип коюшу ыктымал. Ооз ачарда сүт азыктары, жер-жемиш, мөмө-жемиштерди жешибиз керек. Дан азыктары: гречка, күрүч, буурчактар калориялуу болгону менен организмге сиңиши жеңил. Ал эми куурулган, майлуу тамактарды, эт, камырды ооз ачууда жебей эле койгон туура. Эң негизгиси, орозо кармоодон чочуп кооптонуунун кажети жок", — деди Уезбаев.

Ошондой эле ал муну же аны жегиле деген туура эместигин белгилеп, ар ким өзүнүн мүмкүнчүлүгүнө, каалоосуна жараша дасторкон даярдай турганын кошумчалады.

Жаңылыктар түрмөгү
0